Forstå din første strikkeoppskrift

Strikke-nybegynner? Da er dette innlegget for deg. Jeg skal nå vise deg hvordan du dekoder din første strikkeoppskrift, og fortelle deg hvordan du gjennom garn, pinner og prøvelapp kan oppnå ditt ønskede resultat.

Størrelser: 

Når man skal velge hvilken størrelse man skal strikke er det flere ting man må tenke over, og «bokstaven» er ikke en av dem. Når man lager klær selv har man muligheten til å lage det slik at det passer perfekt til seg selv. Hvordan skal plagget sitte? Skal det være løst, eller skal det sitte tett inntil kroppen? – dette kan du bestemme helt selv!

strikket genser
Bilde av : Elina Sazonova

For å finne størrelsen som passer dine preferanser må man først identifisere om målene som er oppgitt i strikkeoppskriften er «plaggets mål» eller «dine mål». Plaggets mål betyr at målene som er oppgitt er mål på det ferdige plagget. Dine mål betyr at hvis du velger størrelsen som samsvarer med dine mål, så skal genseren sitte omtrent slik som du ser den på bildet. Det vanligste er at «plaggets mål» er oppgitt. For å finne hvilken størrelse du skal strikke må du måle deg selv ut i fra målene som er oppgitt og finnet ut hva som passer for deg. Et godt tips kan være å måle på et tilsvarende plagg du har, som passer godt. 

Noen strikkeoppskrifter oppgir også «negativ bevegelsesvidde» eller «positiv bevegelsesvidde». Negativ bevegelsesvidde betyr at plagget er mindre enn dine mål, men at det strekker seg. Det står ofte: velge en størrelse som er 5 cm mindre enn dine mål. Positiv bevegelsesvidde betyr at plagget skal sitte løsere enn dine mål. Det står ofte f.eks. velg en størrelse som er 10 cm større enn dine mål. Hensikten med dette er å veilede deg til å få «riktig» passform. Men, om du ønsker plagget større eller mindre, så er det bare å tilpasse til dine preferanser! 

strikkeoppskrtift
Bilde av: Giulia Bertelli

Garn, strikkefasthet og pinner – det henger sammen

Strikkeoppskrifter oppgir hvilket garn som er brukt, og eventuelt alternative garn du kan bruke. Oppskriften oppgir også veiledende pinner – men hva betyr det egentlig? Jo, det betyr at vi må se litt på strikkefasthet, som også er oppgitt i oppskriften. Strikkefasthet handler om hvor mange masker og rader man får på 10 x 10 cm. F.eks. 22 masker på 10 cm, betyr at man kan telle 22 masker bortover på ti cm. Denne strikkfastheten henger sammen med den anbefalte strikkefastheten. Og hvorfor er dette viktig? Jo, hvis man ikke treffer antall masker på 10 cm vil ikke plagget få riktig størrelse. Det er derfor viktig å strikke en prøvelapp, og måle strikkefastheten sin FØR man begynner strikkeprosjektet. En prøvelapp skal være ca, 10 masker mer enn strikkefasteheten, slik at man har litt plass å måle på. Man strikker et kvadrat, og så måler man antall masker og rader, og sammenligner med oppskriften. Hvis man treffer strikkefastheten – da er du klar til å begynne å strikke plagget!

Traff du ikke strikkefastheten, da er du i samme båt som mange av oss. For å løse problemet kommer vi nå tilbake til den veiledende pinnestørrelsen. Man kan nemlig regulere strikkefastheten ved å bytte pinne nummer. Strikker du for stramt (flere masker på 10 cm enn oppgitt i oppskriften), da må du bytte til en tykkere pinne. Strikker du for løst (færre masker på 10 cm enn oppgitt i oppskriften), da må du bytte til tynnere pinner. Da var det bare å ta fatt på prøvelapp nummer to… Når man er helt ny til strikking vil man nok føle at dette er litt ork, men det blir bedre etter hvert. Når man har strikket mer så har man bedre kontroll på sin egen strikkefasthet, og kan lettere velge riktige pinnestørrelser for å treffe riktig strikkefasthet.  

strikkefasthet i strikkeoppsrkfiten
Bilde av Pavel Danilyuk

Vil du ikke strikke med original garnet? Bytt garn!

Men, hva om du ikke vil strikke med garnet som er oppgitt i strikkeoppskriften? Det kan være mange grunner til dette: feil fargeutvalg, feil materiale, feil tekstur og feil pris, for å nevne noen. Det man må tenke på når man skal bytte garn er at garnet må være ca. samme tykkelse som original garnet, for at plagget skal bli som i oppskriften – dette på grunn av strikkefastheten.

Den enkleste måten å finne et garn som passer er ved å se på den oppgitte strikkefasten på garnet i oppskriften, og finnet et garn med tilsvarende strikkefasthet oppgitt. Men, det er mange veier til rom, og man kan også strikke flere tråder sammen. Her kan det være mer avansert å finne riktig alternativ. Et godt tips er å se på andre strikkeoppskrifter med samme strikkefasthet, og se hvilket garn som er brukt, og på den måte finne gode alternativer. Når man bytter garn blir prøvelappen enda viktigere, da ulike garn oppfører seg ulikt.

Det er også viktig at man er observant på at garn har ulike uttrykk: noen er glatte, mens andre er fluffy osv. Hvis du ønsker samme uttrykk som originalen må du velge et garn som har samme uttrykk. Hvis du ønsker et annerledes uttrykk – slå deg løs! (Men, glem nå ikke den prøvelappen da.)

prøvelapp

Hvordan beregne riktig garn-mengde: 

Selv om et garn har samme strikkefasthet oppgitt på garnnøstet som original garnet, kan det være ulik løpelengde (antall meter garn på nøste). Dette skyldes at ulike materialer ikke veier det samme, og noen garn bygger mer på grunn av måten det er spunnet på. Derfor er det alltid viktig å gjøre følgende enkle beregninger når man bytter garntype, slik at man er sikker på at man får nok garn.

Antall nøster i oppskriften * løpelengde til garnet i oppskriften = totalt antall meter garn du trenger

Antall meter du trenger / løpelengde til det alternative garnet = antall nøster du trenger i det alternative garnet.

Hvis det er små marginer om å gjøre, kan det være lurt å kjøpe et nøste ekstra. De fleste strikkebutikker lar deg levere inn igjen garn du har til overs. Grunnen til at det er viktig at du kjøpet nok garn, er fordi alt garnet skal ha sammen partinummer. Dette nummeret finner du på banderolen til garnet, ofte ved siden av fargenummeret. 

partinummer

Garn med samme parti er laget samtidig i samme fargebad, og har derfor helt lik farge. Garn fra andre parti kan ha små forskjeller, og dette blir synlig i det ferdige plagget. Hvis du er så uheldig å få for lite garn, og ikke finner samme parti, er et triks å strikke annen hver omgang så du graderer inn den «nye» fargen. 

alternativt garn til strikkeopskrift
Bilde av Pavel Danilyuk

Trenger du tips til ditt første strikkeprosjekt? Les vårt innlegg: det første strikkeprosjektet. Lykke til! 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *